Средно около 14 милиона души годишно остават без дом по света в

...
Средно около 14 милиона души годишно остават без дом по света в
Коментари Харесай

ООН: Природните бедствията оставят без подслон 14 млн. души годишно

Средно около 14 милиона души годишно остават без дом по света в резултат на неочаквани естествени бедствия като наводнения и стихии. Това показват нови данни на Организация на обединените нации , представени от NOVA. 

Рискът от разселване може да нарасне, защото популацията се усилва, а последствията от климатичните промени стават все по-тежки, заяви Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия и основаният в Женева Център за наблюдаване на вътрешното разселване в отчет, оповестен в Международния ден за понижаване на заплахата от бедствия.

Земетресения, цунами, наводнения и тропически циклони са главните бедствия, които принуждават огромни групи хора да напущат домовете си. Особено тежки са провалите за страните в Азия, където живеят 60 % от международното население. Осем от десетте страни с най-голям % наложително преселили се хора и хора, изгубили дома си, се намират в Южна и Югоизточна Азия. Сред тях са Индия, където приблизително 2,3 милиона души годишно са принудени да изоставен дома си, и Китай, където броят на наложително преселилите се е приблизително 1,3 милиона годишно. Този брой не включва евакуираните поради опасност или преселилите се заради суша или повишение на морското ниво.

Русия и Съединени американски щати също са измежду страните, където бедствия могат да станат причина огромен брой да останат без заслон, в случай че не се реализира забележителен прогрес в управляването на риска от бедствия, показва отчетът.

Данните акцентират предизвикването да понижим броя на засегнатите от бедствия, съобщи специфичният представител на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия Робърт Гласър.

Бежанците и хората, принудени да изоставен дома в страните си, към този момент са рекордно доста, сподели директорката на Центъра за наблюдаване на вътрешното разселване Александра Билак. Новият модел е ориентиран към прогнозиране на риска от преселване вследствие на злополучие, което е наложителен международен приоритет, добави тя.

Предвижда се също да се оказва помощ на урбанистите в изложените на висок риск от бедствия по-малки и огромни градове да вземат поради сигурността и устойчивостта на застроените региони и заканите за милионите техни поданици. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР